Baby Slaapt op Zij, 6 Tips voor Veiliger Slapen

baby slaapt op zij

Slapen op de rug is één van de veiligste houdingen voor baby’s. Er zijn echter ouders die er voor kiezen om de baby op de zij te laten slapen. Het zou daarmee al snel een voorkeurshouding aan kunnen nemen met het hoofdje. Echter omdat de botten van een pasgeborene nog week zijn, is er de kans dat het hoofdje kan vervormen.

Om dit op te lossen leggen sommige ouders de baby op de zij, met ondersteuning in de rug. Echter kunt u het kind slechts de eerste 2 weken op de zij laten slapen. Daarna is de kans groter dat het kind zelf kan omrollen en op zijn buik terecht komt. Dit kan de kans op wiegendood vergroten.

De baby slaapt op zij als voorkeurshouding

Een baby heeft al snel een voorkeurshouding en het ligt graag met zijn hoofdje naar het licht toe. Hierdoor kan het hoofdje al vormen. Om dit te beperken kunt u het bed zo plaatsen dat het licht zich aan de andere kant bevind. Wanneer de baby dus een voorkeurshouding naar links heeft, dient de lichtbron zich rechts te bevinden.

Probeer een baby met een voorkeurshouding tijdens het knuffelen of de voeding, telkens op een andere arm te leggen. Wanneer de baby zichzelf vlot kan omdraaien, kan het zijn eigen slaaphouding bepalen. Een baby kan wanneer het 6 maanden oud is, al goed zelfstandig omrollen. 

Wanneer de baby het niet prettig vindt om op de rug te slapen, zal het snel een eigen houding aannemen. Hoewel de rugligging het beste is, kunt u er voor kiezen om de slaaphouding van de baby aan te houden. Zorg er wel voor dat u alle veiligheidsmaatregelen heeft getroffen en blijf het kind in de gaten houden. De rugligging wordt echter niet voor niets aanbevolen.

De zijhouding is de minst stabiele houding voor het slapen van een baby. Een kind van één maand oud is zelf in staat tot omrollen van de zij naar (meestal) de rug. Echter kan het in sommige gevallen ook omdraaien naar de buik.

Wanneer de baby 2 maanden oud is, is deze vaardigheid flink toegenomen. Het is dan ook makkelijker voor de baby om naar de buikligging te draaien. Wanneer de baby 3 maanden oud is, is het ongewoon als de baby de hele nacht op zijn zij ligt.

Omdat de baby makkelijker van de zij naar de buik draait, verklaart het dat de kans op wiegendood in de zijligging tot wel 2 maal zo groot is.

Tips om uw baby veiliger te laten slapen

  • Laat de baby op zijn rug slapen, het risico op een wiegendood is in de zij- of buikligging is groter
  • Gebruik in de eerste 2 jaar geen dekbed, maar een slaapzak of een dekentje met lakentje. Een baby kan het onder een dekbed te warm krijgen en daar warmtestuwingen van krijgen. Ook kan een baby verstrikt raken in het dekbed, de kans is dan groter dat het geen adem meer kan halen.
  • Laat de baby slapen in de wieg of in zijn bed. Het kind laten slapen in uw bed is onverstandig, de kans op wiegendood is beduidend groter.
  • Zorg er voor dat de baby het niet te warm krijgt en zorg voor een goede ventilatie van de babykamer. Wanner het te warm krijgt kunnen er warmte stuwingen optreden.
  • Dek het bedje kort op. De baby moet met zijn voetjes bijna tegen het voeteinde aan liggen. Zo kan de baby zich niet verschuiven en onder de dekens terecht komen. De baby ligt dus met zijn hoofdje in ongeveer het midden van het bed. De dekens komen tot ongeveer aan de schouders van de baby.
  • Leg de baby nooit vast in bed. Een baby vast leggen in bed kan voor extreem gevaarlijke situaties zorgen. De baby kan zich vast draaien of zelfs stikken.

De Beste Zijslaapkussens voor uw Baby

babyjem zijslaap kussen

BabyJem Zijslaap kussen

De BabyJem slaapkussen voorkomt dat baby’s niet in de voorkeurshouding gaan liggen. Met deze houding kan het hoofdje namelijk vervormen. Verkrijgbaar in de kleuren wit, roze en blauw. 

traumaland baby slaapkussen set

Traumeland Zijligging Kussenset

De Traumaland zijligging is een 3-delig kussenset voor uw baby. Het kan u helpen voorkomen dat het kind een voorkeurshouding aanneemt, waardoor het hoofdje kan vervormen. 

De Beste Babyslaapzak voor in de Zomer

Wanneer de zomer er aan komt, wordt het steeds warmer. Die zwoele zomeravonden kunnen er voor zorgen dat uw baby het erg warm krijgt. De slaapkamer wordt al snel te heet en dat is niet prettig voor uw kind. De beste temperatuur voor in een baby kamer is tussen de 16 en 20 graden. Tijdens…

Lees verder

De Beste Baby Slaapzak voor in de Winter

De dagen worden korter en kouder, de winter breekt aan. Vanzelfsprekend is het danbelangrijk om de baby goed warm te houden. Echter mogen baby’s niet onder een dekbed slapen. Hierdoor kunnen ze de warmte niet goed kwijt en is de kans op warmte stuwing groter. De beste kamertemperatuur voor een baby is tussen de 16…

Lees verder

Welk Babymatras moet ik kopen?

Een baby slaapt veel en zal ook veel tijd doorbrengen in het bedje. Wanneer de baby naar bed gaat is het vaak zo dat hij of zij zich daar alleen bevindt. Het is daarom enorm belangrijk een goed en veilig matras aan te schaffen. Wanneer u een babymatras gaat aanschaffen is het belangrijk om op…

Lees verder

Babyslaapzak Top 10, Welke Slaapzak is het Beste?

Een babyslaapzak, ook wel een trappelzak genoemd is wat anders dan een slaapzak voor volwassenen. Een babyslaapzak is kleiner dan een volwassenslaapzak en heeft mouwtjes met armsgaten. De slaapzak sluit aan op het lichaam van de baby waardoor het moeilijk kan omdraaien en lekker warm blijft. Een slaapzak is niet verplicht, maar het is wel…

Lees verder