
Als je een kleine thuise hebt die aan de fles is, dan ken je vast die momenten dat je denkt: “Wat wil je nou, kind?” Vooral als ze in die beruchte regeldagen en groeispurt-faases zitten. Het kan soms best wat gedoe geven, maar als je weet wat er speelt, wordt het leven een stuk eenvoudiger.
Snappen wanneer je baby van die regeldagen heeft en waarom die groeispurten komen, kan een hoop schelen. Je zult merken dat ze dan wat onrustiger zijn en vaker willen drinken, en dat helpt ze om lekker door te groeien. In dit stuk geef ik je een inkijkje in deze fases en handige tips om je te helpen bij het voeden van je kleintje tijdens deze bijzondere momenten.
Wat zijn regeldagen en groeispurts?
Als we het hebben over regeldagen en groeispurts bij kleintjes, is het handig om te weten waarom ze gebeuren en hoelang ze duren. Deze tijden kunnen verrassend zijn; ze brengen uitdagingen maar ook kansen om je baby beter te begrijpen en goed te verzorgen.
Waarom komen ze voor?
Regeldagen zijn die momenten dat je baby wat huilerig en onrustig lijkt en niet genoeg kan krijgen van de voeding. Vaak volgt dit op een groeispurt of ontwikkeling; je kleintje heeft dan wat extra brandstof nodig om bij te houden wat er allemaal verandert in dat kleine lijfje. Tijdens deze tijden lijkt je baby razendsnel te groeien en heeft hij of zij die extra voedingsstoffen nou eenmaal nodig.
Hoe lang duren ze?
Je ziet deze regeldagen meestal terugkomen als je baby ongeveer 10 dagen oud is, daarna weer rond de 6 weken en dan nog een keer bij 3 maanden. In deze periodes kan je baby wat knuffeliger zijn en vooral graag meer eten. Het is de sleutel om je baby alle voeding en troost te geven die hij of zij vraagt. Bij groeispurts hebben baby’s ook dat zelfde verlangen naar meer voeding.
Wanneer je borstvoeding geeft, past je lichaam zich aan door extra melk te produceren. Laat je baby de borst helemaal leegdrinken, zo krijgt hij de vettere melk die sneller vult. In deze tijden kan er tijdelijk zelfs te veel melk zijn, om aan de groeiende vraag te voldoen.
Weten waarom regeldagen en groeispurts gebeuren en hoelang ze kunnen duren, helpt ouders om deze momenten goed te doorstaan. Zorg en voeding zijn net even belangrijker en het kan best verschillen per kind in hoe intensief en lang het duurt. Maar ach, dat hoort bij het avontuur van ouder zijn, toch?
Regeldagen bij baby’s met flesvoeding
Als je te maken krijgt met regeldagen bij baby’s die flesvoeding krijgen, is het handig om te weten hoe je daar het beste mee om kan gaan. Op deze dagen groeien baby’s als kool en kunnen ze opeens trek hebben als wildebrassen. We gaan in op hoe je herkent dat je kleine een regeldag heeft, hoe vaak dit voorkomt en hoeveel flesvoeding je kleintje nodig heeft tijdens deze fase.
Signalen dat je baby een regeldag heeft
Je kleintje kan regeldagen krijgen als die zo’n 10 dagen oud is, rond de 6 weken en op 3 maanden. Tijdens die dagen kunnen ze wat knorriger zijn en vaker willen drinken. Je merkt vast dat je baby meer hapt, alsof ze nooit genoeg kunnen krijgen van die fles.
Hoe vaak komen regeldagen voor?
Regeldagen zijn er misschien maar even, vaak een of twee dagen per keer. Maar ze kunnen ook wel eens een weekje duren, vooral als je kleintje al wat ouder is. In die tijd loopt je baby soms te piepen, hongerig als een wolf en extra gefocust op voeding.
Hoeveel flesvoeding geef je op een regeldag?
Voor baby’s die uit de fles drinken en die extra willen opslurpen tijdens regeldagen, is het goed om te weten dat ze soms alleen even lekker willen sabbelen zonder meteen een grote trek te hebben. Bied de fles vaker aan, maar doe het met een beetje minder erin. Zo voorkom je dat je baby te veel binnenkrijgt en de weegschaal laat doorslaan. Zorg ervoor dat je goed naar je kleintje kijkt en de voeding aanpast naar wat hij of zij nodig heeft.
Op regeldagen is het de kunst om je kleintje precies te geven wat hij of zij nodig heeft. Door goed op de tekens te letten en hierop in te spelen, geef je je baby de brandstof die hij nodig heeft om te groeien. Denk erom om een ritme te vinden dat werkt voor jou en je baby tijdens deze bijzondere dagen.
Groeispurts bij baby’s
Ah, die groeispurts. De momenten waarop je kleine ineens lijkt te groeien als kool en hongerig als een wolf is. Hier pakken we het eens aan: op welke leeftijden die kleine sprongen doorgemaakt worden en hoe je daar als ouder handig op inspeelt.
Op welke leeftijden komen groeispurts voor?
Bij baby’s kun je die groeispurts meestal verwachten rond de volgende leeftijden:
- 2 weken
- 6 weken
- 3 maanden
- 6 maanden
- 9 maanden
Tijdens deze periodes groeit je kleintje niet alleen in de lengte, maar ook in gewicht. Hun eetlust lijkt de pan uit te rijzen; eetlust op standje ‘onomstopbaar’ zou je bijna zeggen.
Hoe beïnvloeden groeispurts het voedingsritme?
Je hebt het net naar je gevoel eindelijk onder de knie: het voedingsritme van je baby. En dan bam! Groeispurt. Tja, dat vraagt om de flexibiliteit van een yogaleraar. Wees erop voorbereid dat je baby vaker wakker wordt, rusteloos kan zijn en voedingen opeist alsof er geen morgen is. Dus ja, buig mee en pas je aan.
Extra honger: moet je meer flesvoeding geven?
Ja, die mini-mensjes hebben soms ineens trek alsof ze in een all-you-can-eat buffet zijn beland. Wat te doen? Bied gerust wat vaker de fles aan in kleinere hoeveelheden. Zo kan je baby meer snacken zonder zichzelf vol te proppen.
Luister naar wat je baby nodig heeft en volg de signalen die hij of zij je geeft. Voor meer tips over flesvoeding tijdens deze onverwachtse voeder-marathons, check ons artikel over de beste flesvoeding voor baby’s. Hier staan onze favorieten aanbevolen die je kunt vinden op Bol.com om je voederstrategie te ondersteunen.
Hoe om te gaan met regeldagen en groeispurts?
Het kan knap vermoeiend zijn wanneer je kleine zich ineens anders gedraagt door regeldagen of groeispurts. Maar wees gerust, je bent niet alleen. Hier zijn wat handige tips om je door deze uitdagende tijden heen te helpen.
Wat als je baby onrustig is?
Tijdens regeldagen heeft je baby ineens de behoefte om over te schakelen naar een hogere versnelling qua voeding. Door de groei- of ontwikkelingsspurt kan je kleintje wat extra energie gebruiken en dat merk je aan het gehuil en de onrust.
Moet je vaker voeden? Jazeker. Denk eraan om je flesvoeding in kleinere porties aan te bieden. Hierdoor voorkom je dat je kindje zich overeet. En nee, dat betekent niet dat je geen tijd voor jezelf mag nemen. Zorg ervoor dat je genoeg ontspanning inbouwt, houd je kleine dichtbij in een draagzak en kijk waar je wat rust kunt inplannen.
Hoe voorkom je overvoeding?
Bij flesvoeding tijdens regeldagen bestaat de kans dat je kindje eigenlijk niet echt honger heeft, maar vooral wil zuigen. Weet je wat helpt? Een speen met een kleiner gaatje. Zo doet je baby langer over de fles en voldoet het tegelijk aan zijn honger en zuigbehoefte.
Geef vaker kleine hoeveelheden in plaats van een grotere fles in één keer. Dit voorkomt niet alleen overvoeding, maar houdt ook je kleintje gezond en blij.
Welke flesvoeding is het beste tijdens een groeispurt?
Groeispurts zijn echt momenten waarop je baby schreeuwt om meer. Of je baby nu opvolgmelk krijgt of peutermelk, dezelfde regels gelden: een beetje extra voeding kan geen kwaad.
Houd goed in de gaten of je tijdens deze piekmomenten de flesvoeding moet aanpassen. Soms kan het nuttig zijn om speciaal eten te kiezen die gericht is op hongerige baby’s. Die geven je kleintje net die extra boost aan voedingsstoffen die hij nodig heeft om door die groeispurt te komen.
Klaar voor de strijd? Door te luisteren naar de behoeften van je baby tijdens deze intensieve tijden, en door ze net dat beetje extra te geven, help je jouw kleintje om deze fases goed door te komen. Het vergt wat aanpassing, maar voor je het weet zit je kleine weer op schema.
Handige tips voor ouders
Het ouderschap is een avontuur vol verrassingen, vooral als je probeert te ontdekken waarom je baby doet wat-ie doet. Een van die puzzels is of je kleintje nou honger heeft of gewoon even wil chillen met de fles of borst. Hier komen wat tips die je helpen uit te vogelen wat je baby bedoelt en welke aanpassingen je kunt maken in het flessenschema.
Hoe herken je honger- versus troostgedrag?
Sommige flesgevoede baby’s doen alsof ze trek hebben, terwijl ze eigenlijk gewoon comfort zoeken. Wat kan helpen, is een speen met een klein gaatje op de fles. Hierdoor kan je baby langer drinken en worden honger en dat behoefte aan zuigen beiden verholpen.
Als je baby opvolgmelk of peutermelk krijgt en bezig is met een groeispurt, kun je verwachten dat hij meer voedingen wil. Dit is volkomen normaal en betekent dat zijn behoefte aan extra voeding tijdens zo’n periode vanzelf komt.
Flessenschema aanpassen: ja of nee?
Tijdens die drukke tijden van regeldagen, waarin je baby volgens het boekje extra voeding wil, kan het zijn dat je wat vaker een flesje moet aanbieden. Hierbij kun je denken aan iets kleinere porties, zodat je voorkomt dat je kleintje te veel binnenkrijgt en daardoor te zwaar wordt. Geef je baby ook de kans om de fles of borst helemaal leeg te drinken, want die laatste slokjes bevatten meer goede vetten waar je baby snel vol van raakt.
Beste producten voor een soepel voedingsritme
Op van die drukke dagen waarin je kleintje om de haverklap voeding lijkt te willen, is het belangrijk te focussen op kleinere, maar frequentere porties. Dit helpt bij het voorkomen van te veel voeding wat kan leiden tot overgewicht. Twijfel je, klop dan even aan bij het consultatiebureau voor advies.
Door deze tips in gedachten te houden, kun je inspelen op wat je baby nodig heeft en een soepel voedingsritme creëren tijdens die hectische regeldagen of groeispurts. Een goed voedingsplan bevordert de gezondheid en het welzijn van je kleine spruit.
Veelgestelde vragen
Ah, flesvoeding geven aan je kleintje kan soms een heleboel vragen oproepen. Hier vind je de antwoorden op wat mensen het vaakst willen weten over regeldagen baby flesvoeding:
1. Hoe lang blijven die regeldagen meestal duren?
Regeldagen zijn als die onverwachte file bij de brug: meestal één tot twee dagen, maar oudere baby’s blijven soms hun feestje wel een week lang vieren.
2. Moet ik vaker de fles geven op zo’n regeldag?
Tijdens zo’n dag is je kleintje net een bodemloze put. Je kunt ’t beste kleinere hapjes geven maar wel wat vaker, zo voorkom je dat je baby teveel binnenkrijgt. Een speen met een wat kleiner gaatje kan handig zijn als je mini vooral wil zuigen en niet alles naar binnen hoeft.
3. Hoe weet ik dat mijn baby zo’n regeldag heeft?
Zit je kleintje meer te huilen dan een voetbalploeg na een verloren penaltyreeks? En blijft je baby maar om eten vragen? Grote kans dat je dan met een regeldag te maken hebt.
4. Wat als mijn baby alle kanten op stuitert op zo’n regeldag?
Geen paniek als je baby onrustig is. Geduld is je beste vriend. Probeer aan die extra eetlust te voldoen en twijfel je? Vraag gewoon advies bij het consultatiebureau.
5. Hoe zit het met dat melkoverschot tijdens groeispurts en regeldagen?
Je borst of fles vaker aanbieden helpt. Zo zit je baby niet hongerig En zorgt je lijf ervoor dat de melk blijft stromen. Bij borstvoeding, laat die kleintjes goed leegdrinken. Dat duwt je productie een beetje omhoog.
6. Wat is nou de beste flesvoeding bij zo’n groeispurt?
Is je baby in een groeispurt? Gewoon wat extra geven. Kleine beetjes, maar wat vaker, zodat ’t allemaal nog netjes binnen blijft.
Denk je nu, “Wat moet ik er allemaal mee?” of heb je vragen? Trek gewoon aan de bel bij je consultatiebureau of zorgverlener. Het is belangrijk om te luisteren naar je baby, zodat die lekker kan groeien en zich ontwikkelen.