baby op buik laten slapen

Uit onderzoek is gebleken dat een baby het beste op de rug kan slapen. Dit gebeurd om de kans op wiegendood kleiner te maken. Sinds dat het advies is afgegeven om baby’s op de rugligging te laten slapen, is het aantal gevallen van wiegendood flink afgenomen.

Als een baby op de buik slaapt is de kans op wiegendood bijna 3 keer groter. Onderzoekers weten niet precies wat de oorzaak van wiegendood is. Waarschijnlijk is het een combinatie van verschillende factoren.

Mijn baby slaapt op de buik?

Wanneer een baby op de buik ligt, gaat er minder zuurstof naar de hersenen. Zeker als de baby slaapt. Tijdens de eerste 3 levens maanden van de baby, wordt in de buikligging, de bloeddruk minder goed gereguleerd. Hierdoor worden baby’s moeilijker wakker. Wanneer het gezichtje van de baby in het matras ligt, kan het moeilijker ademen. Hierdoor kan zuurstoftekort optreden.

Verder wordt met de buikligging de kans vergroot dat de baby de uitgeademde gassen weer opnieuw inademt. Dit kan tot een te hoog koolmonoxidegehalte in het bloed leiden, wat weer leidt tot zuurstoftekort.

Daarnaast is het risico op warmte stuwing hoger tijdens de buikligging. De lichaamstemperatuur van de baby stijgt dan te snel en naar een te hoge waarde.

Is de buikligging slecht?

Dat slapen op de buik sterk wordt afgeraden, wil niet zeggen dat de baby nooit op de buik mag liggen. Wanneer de baby overdag wakker is, is het juist goed om de buikligging met de baby te oefenen. Zo leert de baby zijn hoofdje omhoog te houden en worde de spieren in de nek en de rug sterker. Blijf de baby wel altijd in het zicht houden als het op de buik ligt. De baby moet binnen 10 minuten weer terug op zijn rug rollen.

Probeer de baby te laten slapen in de rugligging, dit is volgens wetenschappers het veiligst. Wanneer de baby van de rug naar de buik kan rollen, is het verstandig om een slaapzakje aan te geven. Stop de baby goed in onder de dekentjes en trek het bij de beentjes en voetjes wat strakker aan. De kans is kleiner dat uw kleintje dan van de rug naar buik rolt. Houd uw baby wel goed in de gaten als het in bed ligt. Ss de baby naar de buik gerold, leg hem dan rustig weer op zijn rug.

Wanneer een baby sterk genoeg is, kan het van de buik naar de rug omrollen. U kunt dan de baby rustig in zijn eigen slaaphouding laten slapen. Vaak is de baby dan ongeveer 5 maanden oud.

Tips om de buikligging te voorkomen:

  • Het is voor baby’s even wennen om op de rug te slapen. Sommige bewegingen en reflexen kunnen de baby uit zijn slaap houden. Leer de lichaamstaal van uw baby kennen. U ziet al snel aan uw eigen kind wanneer het welke behoefte heeft. Laat de baby niet oververmoeid worden en laat hem tijdig met rust, zodat het zich kan overgeven aan zijn slaap
  • Laat de baby slapen in een slaapzak en stop de dekentjes bij de benen en voetjes stevig in. De kans wordt dan kleiner dat uw baby zich kan omrollen naar de buik.
  • Baby’s die moeilijk in slaap vallen, kunnen er baadt bij hebben om ingebakerd te worden. Dit is alleen voor baby’s tot 6 maanden. Inbakeren is een soort slaapzak of doek zoals de puckababy waar de armpjes langs het lichaam zitten, zo schrikt de baby niet steeds wakker van zijn eigen bewegingen. Als de baby is ingebakerd moet het op zijn rug liggen, de baby kan dan niet terugrollen.
  • U kunt ervoor kiezen om een Aerosleeper matrashoes om het matras te doen, dit werkt het beste met een speciaal matje. Als de baby dan toch op de buik ligt kan het beter blijven ademen.
  • Zorg dat de baby niet te warm is aangekleed in bed, als de baby op de buik slaapt kan het moeilijk zijn warmte kwijt.
  • Houd altijd de slapende baby goed in de gaten, u kunt hier een babyfoon met camera voor gebruiken.
baby inbaker slaapzak

Deze bakerslaapzak is voor de allerkleinsten voor de eerste paar maanden. Het bestaat uit een buitenzak met daarbinnen een hesje. De armpjes van de baby liggen losjes over de buikband, maar wel in de zak. De rits wordt aan de zijkant gesloten en aan de onderkant zit een lintje waarmee u het voeteinde op maat kunt maken. Hierdoor wordt een rustig slaappatroon bij de baby gestimuleerd.

Koop bij bol.com
aerosleep box matras

Hier vangt u direct 2 vliegen in 1 klap. Dit product bestaat uit een matras en matrasbeschermer. Het matras is van koud schuim en is goed voor de rug ondersteuning van de baby. De afritsbare hoes is praktisch in onderhoud. De afneembare matrasbeschermer bestaat uit een 3d honingraat structuur. De baby ligt op een luchtlaagje en kan zo ongehinderd doorademen als het op de buik terecht komt. De matrasbeschermer kunt u wassen op 60 graden. Dit product is samen met de aerosleep hoeslaken te gebruiken

Koop bij bol.com
babyfon met camera

Deze babyfoon met camera heeft een goede beeldkwaliteit en vele functies. Het kleurenbeeldscherm is 3.5 inch. Op deze babyfoon kunt u meerdere camera’s aansluiten voor bijvoorbeeld broertjes of zusjes. Het kind is goed zichtbaar in het donker en speelt slaapliedjes af. Het heeft een terugspreekfunctie en met de camera kan ingezoomd worden. Daarnaast heeft het een timer en is de temperatuur op de kamer af te lezen.

Koop bij bol.com
Baby op de buik laten slapen, een goed idee?
Getagd op: