wat is wiegendood sids?

Wiegendood. Elke ouder heeft er wel van gehoord, het is bij veel ouders een van de grootste angsten. Wiegendood wordt ook wel Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) genoemd. Bij SIDS sterft het kind plotseling zonder dat daar enige verklaring voor lijkt te zijn.

Wat is wiegendood?

Er wordt over Wiegendood (SIDS) gesproken wanneer een gezonde baby onverwacht overlijdt zonder dat daar een verklaring verklaring voor gevonden kan worden. Vaak komt wiegendood voor bij baby’s tot 2 jaar.

Er zijn verschillende onderzoeken die de risico’s van wiegendood in kaart brengen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Het mannelijke geslacht
  • Vroeggeboorte
  • Een te laag geboortegewicht
  • Jeugdig moederschap
  • Meerlingen

Op deze factoren heeft u geen invloed.

Wiegendood komt vaak door meerdere factoren tegelijk. Onderzoekers kunnen niet verklaren waarom de baby overlijdt. De toestand van de baby die het overkomt zou hierbij kunnen beïnvloeden.

Kans op wiegendood verkleinen:

Niemand kan helemaal voorkomen dat een baby plotseling overlijdt. U kunt wel maatregelen treffen om het risico van wiegendood te verkleinen.

  • Laat de baby op de rug slapen. Sinds dat de buikligging landelijk wordt afgeraden is het aantal baby’s dat door wiegendood komt te overlijden sterk afgenomen. Als de baby op de buik slaapt kan de neus en de mond in het matras terecht komen, de baby krijgt dan moeilijker adem. Een baby kan in de buikligging moeilijker zijn warmte kwijt, de kans op warmtestuwing wordt dan groter.
  • Zorg voor een goed geventileerde kamer. Wanneer de kamer niet goed wordt geventileerd, of de baby heeft te veel dekens over zicht heen, kan het veel te warm worden. Wanneer de baby het te warm krijgt, kan de ademhaling belemmerd worden. Als de baby het te warm heeft en niet goed zijn warmte kwijt kan, spreken we van warmtestuwing.
  • Laat de baby niet bij u in bed slapen. Hoe prettig u het als ouder ook vind om de baby bij u in bed te laten slapen, verhoogd dit wel de kans op wiegendood. De baby kan onder het dekbed terecht komen, het veel te warm krijgen en dde kans op warmte sturing wordt groter. Ook kan de baby klem komen te zitten tussen de matrassen of kussens, waardoor de baby kan dan stikken. Als u de baby wilt laten slapen op uw slaapkamer, maak dan altijd gebruik van een wieg of een bedje naast uw bed.
  • Niet roken. Er is een verband tussen roken en wiegendood. Als de moeder flink rookt tijdens de zwangerschap, is de kans op wiegendood groter. Ook passief roken verhoogt de kans op wiegendood.
  • Het schijnt dat borstvoeding geven de kans op wiegendood verkleint.
  • Geef de baby een fopspeen. Er zijn echter geen harde bewijzen dat de kans op wiegendood verkleind wordt, maar de volgende factoren zouden hierin een rol kunnen spelen. Een baby met een speen gaat minder snel op zijn mond liggen. Het zuigen stimuleert de ontwikkeling van de spieren in de mond en kaak en het ademt door zijn neus. Baby’s met een speen draaien minder snel in bed.
  • Geef de baby niet zomaar medicijnen. Er zijn aanwijzingen dat rustgevende medicijnen een vergroot risico hebben op wiegendood.

Hieronder vindt u een aantal producten die de kans op wiegendood kunnen verkleinen. Let op, deze producten geven géén garanties op het voorkomen van de SIDS.

Aerosleep matras en matrasbeschermer

Aerosleep slaapproducten voor baby’s, zorgen er voor dat de baby vrij kan blijven ademen. Dit matras heeft een stevig structuur van koudschuim, zodat de baby stevig en comfortabel kan liggen. De hoes van het matras is afritsbaar en makkelijk in de onderhoud.

Bij dit product is ook een afneembaar matrasbeschermer toegevoegd. Deze heeft een speciaal uitgekiende 3D honingraatstructuur. Door deze technologie kan de baby vrij blijven ademen, omdat het op een luchtlaagje ligt.

Next to me bedje

Dit bedje is speciaal ontwikkeld, zodat uw baby ook echt langs u kan slapen. Dit is goed om een band met de baby te ontwikkelen en ook makkelijk met de voedingen. Dit wiegje is licht in gewicht en makkelijk te monteren. De hoes kan worden uitgewassen

Voedingsschema Baby

Wat is het beste voedingsschema voor uw baby? We weten dat de voeding erg belangrijk is voor de groei en de ontwikkeling. Een baby krijgt de voeding via de borst of met de fles. Elk kind is anders en zo heeft ook elk kind een andere behoefte aan voeding. In het begin zal de baby…

Lees verder Voedingsschema Baby

Wiegendood (SIDS)