slaapritme baby slaapcylus
Wat is de slaapcyclus van uw baby?

Elke nacht doorloopt een mens verschillende stadia tijdens het slapen. Een volwassen persoon bevind zich voor een groot gedeelte in de non-REM slaap (NREM). Een baby bevind zich echter voor een groot gedeelte in de REM slaap. Dit is de “droom”slaap, waarin de hersenen van uw baby kunnen groeien. Het is dus belangrijk voor de ontwikkeling van het kind om veel en goed te slapen.

Hele jonge baby’s slapen het grootste gedeelte van de dag: gemiddeld zo’n 14 tot 18 uur. Ze mogen echter niet te lang achter elkaar slapen, omdat de bloedsuikerspiegel dan te laag kan worden.

De verschillende stadia tijdens het slapen zijn:

Overgangsfase, de fase tussen wakker zijn en slapen. De lichaamstemperatuur daalt en de spieren beginnen zich te ontspannen.

Diepere slaap, de ademhaling wordt steeds gelijdelijker en de baby wordt niet meer zo snel wakker.
 
Zeer diepe slaap, de ademhaling is diep,  de hartslag ligt laag en is regelmatig. 

REM-slaaper komen groeihormonen vrij waar de hersenen van kunnen groeien. De hersenen van de baby zijn in deze fase erg actief, dit komt waarschijnlijk om alle indrukken te verwerken.

Baby’s tot 6 maanden doorlopen maar 2 verschillende stadia in hun slaap.

Fase 1 de REM –slaap, baby’s kunnen dan bewegen, geluiden maken, lachen etc. Daarna gaan ze over naar de volgende fase.

Fase 2 de stille slaap, de baby beweegt dan bijna niet en de ademhaling is rustig en regelmatig.

Hoe lang duurt de slaapcyclus van uw baby?

Bij een volwassen persoon, duurt de slaapcyclus circa 90 minuten. Bij baby’s is de slaapcyclus korter. Een pasgeboren baby heeft een slaapcyclus van ongeveer 50 minuten. Ze slapen dus afhankelijk van het aantal fases die ze doorlopen 50, 100 of 150 minuten. Wanneer de baby’s ouder worden, wordt de slaapcyclus langer duurt deze ongeveer 90 minuten.

Een voorbeeld:
Wanneer u uw baby van 9 maanden om 20.00 in bed legt, duurt de eerste fase tot ongeveer 21.30. De tweede fase duurt dan tot 23.00. Dit is het tijdstip dat ouders vaak naar bed gaan. Veel ouders denken dan ook dat zij debet zijn aan het wakker worden van de baby.

Waarschijnlijk was uw baby al wakker (ook zonder dat het geluid maakt). maar was vervolgens gewoon weer in slaap gevallen. Dit komt omdat baby’s moeten leren de verschillende fases aan elkaar te koppelen.

Het slaapritme van uw baby heeft te maken met de leeftijd. Pasgeboren baby’s slapen de hele dag door en slapen gemiddeld 2 tot 3 uur achter elkaar. Wanneer de baby ouder word veranderd het slaapritme met ze mee.

Het slaapritme van een baby per maand:

LeeftijdUren slaap nodigAantal slaapjesSlaap in de nacht
2 tot 13 – 20 uurWanneer de baby daar behoefte aan heeft± 10 uur
2 – 6 weken13 – 18 uur4 – 8 keer± 10 uur
6 – 12 weken13 – 18 uur4 – 8 keer10 uur
3 – 6 maanden14 – 18 uur3 – 4 keer8 – 10 uur
6 – 9 maanden14 – 16 uur2 – 3 keer9 – 10 uur
9 – 12 maanden14 uur2 – 3 keer10 uur of langer
Slaapritme baby 3 maanden

Slaapritme baby 0 – 3 maanden

De eerste maanden slaapt een baby de hele dag door. Een pasgeboren baby kan wel 13 tot 20 uur per dag slapen. Dit zijn dan vaak slaapjes van 2 à 3 uur achter elkaar. Voor pasgeboren baby’s is het dag- nachtritme nog niet ontwikkeld. Daarom wordt de pasgeboren baby ook s ’nachts veel wakker.

Hele jonge baby’s mogen niet te lang achterelkaar slapen, de bloedsuikerspiegel kan dan namelijk te laag kan worden. Daarnaast zijn bij baby’s de hersenen nog niet volledig ontwikkeld. Ze hebben dan ook een goede aanvoer van glucose nodig die ze via voeding binnenkrijgen. Vaak worden hierom baby’s om de 2 tot 3 uur wakker. Zo niet, maak dan de baby wakker voor zijn voeding.

Haal de baby zachtaardig en lief uit bed, aai zachtjes over zijn wangetjes en praat tegen de baby. Vergeet niet goed te kijken, wordt de baby suf wakker? Verkort dan de tijd tussen de eerste en de laatste voeding. Iets oudere baby’s geven dit vaak zelf aan.

Hierdoor merkt u dat de baby een patroon krijgt. Eten, slapen, even wakker, eten, slapen etc. Om er voor te zorgen dat de baby aan het dag- nachtritme gaat wennen. Kunt u het beste ’s nachts niet te veel geluid maken en voorzichtig zijn met het licht. Wanneer de baby ongeveer 6 weken is, word het slaapritme aangepast. De baby zal ’s nachts steeds langer door slapen.

Slaapritme baby 4 maanden

Slaapritme baby 3 – 6 maanden

Na 3 maanden krijgt een baby steeds meer een dag- en nachtritme. Dit komt omdat de baby ’s nachts minder voeding nodig heeft. Sommige baby’s kunnen al de hele nacht doorslapen. De nachtvoeding wordt doorgeschoven naar de ochtend. Dit zou ook al om 5 uur in de ochtend kunnen zijn. De baby kan nu wel gemiddeld 14 tot 16 uur per dag slapen.

In de nacht kan uw baby 8 uur of langer achter elkaar slapen. Overdag doet de baby nog 3 à 4 slaapjes. Vanaf deze leeftijd gaat de baby ook dieper slapen, hierdoor wordt het ook niet meer zo snel wakker van licht of geluiden.

Structuur is hierin belangrijk en het is raadzaam om een slaapritueel met de baby te creëren. Een bad nemen, voeding, slaapkleding aan, boekje lezen, liedje zingen etc. U kunt zelf bepalen hoe u dit wil aanpakken. Wanneer er structuur is, weet de baby waar het aan toe is.

slaapritme baby 8 maanden

Slaapritme baby 6 tot 9 maanden

Vanaf 6 maanden krijgt uw baby een vast slaapritme. Baby’s hebben nu ongeveer 14 uur slaap nodig. In de nacht slaapt de baby gemiddeld 8 à 9 uur of langer. Overdag slaapt de baby dan nog 2 à 3 keer. De baby zal rond de zelfde tijden moe worden en krijgt daardoor een vast slaapritme.

Een voorbeeld: de baby slaapt van 21.00u tot 6.00u, van 9.00u tot 11.30u en 15.00u tot 17.30u. Wanneer de baby korter slaapt, kunnen er 3 slaapjes per dag aan te pas komen.

Iedere baby is anders en zo ook het ritme van iedere baby. Kijk daarom goed wat in u en de baby’s ritme past.

Het kan zijn dat de baby in deze periode onrustiger slaapt. Het kind leert veel nieuwe dingen zoals omrollen, zitten, kruipen etc. Hierdoor heeft de baby veel indrukken te verwerken. Het kan zijn dat het daarom moeilijker in slaap kan komen of gaat dromen en huilend wakker wordt.

slaapritme baby 10 maanden

Slaapritme baby 9 – 12 maanden (1 jaar)

Baby’s hebben nu ongeveer 14 uur slaap nodig. De baby slaapt in de nacht ongeveer 10 uur of langer. Overdag heeft de baby 1 à 2 slaapjes nodig. Afhankelijk van hoelang de baby slaapt en of het nog behoeft heeft aan zoveel slaap.

U kunt aan het kind merken wanneer het niet meer de behoefte heeft aan zo veel slaap. Wanneer het bij 2 keer naar bed gaan niet meer goed slaapt, kunt u overstappen naar 1 slaapje per dag. Uw baby zal dan ongeveer 2 a 3 uur slapen.

U kunt aan het kind merken wanneer het niet meer de behoefte heeft aan zo veel slaap. Wanneer het bij 2 keer naar bed gaan niet meer goed slaapt, kunt u overstappen naar 1 slaapje per dag. De baby zal dan ongeveer 2 à 3 uur slapen.

Wanneer de baby ongeveer 8 maanden oud is, kan het last krijgen van verlatingsangst. Naar bed brengen wordt moeilijker en het kan flink overstuur raken wanneer u hem “alleen” laat.

Een vast slaapritueel kan hierbij werken. Vertel tegen de baby voor dat u hem in bed legt, dat het tijd is om te gaan slapen. En dat u altijd weer terug komt als hij of zij wakker is. Lees een boekje voor of zing een liedje etc. U kunt helemaal zelf bepalen hoe u dit wil aanpakken. Structuur is hierin nogmaals belangrijk. Wanneer er structuur is, weet de baby precies waar het aan toe is.

Slaapt de baby slecht?

Wanneer de baby niet goed wilt slapen, is dit nadelig voor de ontwikkeling. Zoals al eerder beschreven groeien de hersenen tijdens de slaap van de baby. Voor u als ouder of verzorger is dit ook erg vervelend. Niet alleen voor uw eigen nachtrust maar u zit waarschijnlijk ook met een zeer humeurige baby.

Voor het kind wilt u het allerbeste, wellicht kan het E-book “Baby’s Slaap Geheimen” u verder helpen. In dit E-book staat met een unieke, stap-voor-stap methode, uitgelegd hoe u de slaapproblemen van de baby voor eens en voor altijd kunt oplossen.

U kunt uw baby zelfstandig leren slapen en doorslapen op een liefdevolle wijze, zonder de baby te laten huilen of aan zijn lot over te laten. Het kind zal zich geborgen voelen om dat u altijd in de buurt bent met uw liefdevolle aandacht.

Baby Slaap Geheimen

baby slaap geheimen

Baby Slaap Geheimen” is een e-book ook geschikt voor smartphones & tablets met daarin unieke en duidelijk te volgen stap- voor stap methodes waarmee je, jouw baby zelfstandig leert slapen en doorslapen.

Je kindje voelt zich altijd veilig en geborgen door jouw liefdevolle ondersteuning.

Wiegendood (SIDS)

Wiegendood. Elke ouder heeft er wel van gehoord, het is bij veel ouders een van de grootste angsten. Wiegendood wordt ook wel Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) genoemd. Bij SIDS sterft het kind plotseling zonder dat daar enige verklaring voor lijkt te zijn. Wat is wiegendood? Er wordt over Wiegendood (SIDS) gesproken wanneer een gezonde…

Lees verder Wiegendood (SIDS)

Slaapritme van een Baby: Overzicht per Maand