Hoeveel water mag een baby per leeftijd?

hoeveel water mag een baby drinken

Als ouder weet je vast wel dat het voeden van een baby een hoop vragen met zich meebrengt. Hoe zit het met water? Water speelt een belangrijke rol in de voeding van je baby, maar hoeveel en vooral wanneer je het je kleintje aanbiedt, is geen kwestie van giswerk.

Nu even opletten: als je baby jonger is dan 6 maanden, zijn ze goed met alleen borstvoeding of flesvoeding—geen extra water nodig! Drankjes die ze al hun vocht geven. Maar zodra je kindje de 6 maanden aantikt, kan je beetje bij beetje wat water introduceren, zo’n 2-3 ons (59-89 ml) per keer, naast hun melkvoeding. Tegen de tijd dat ze een jaar oud zijn, begint water een vast plekje te krijgen naast andere voeding.

Het gaat erom hoe je dat water introduceert—bekertraining, iemand?—en hoe het samengaat met melk. Daarover praten helpt je niet alleen om je baby gezond te houden, maar ook om je als een superouder te voelen.

Wil je meer weten over hoe je het beste een voedingsschema voor je kindje opstelt? Check dan zeker ons artikel over voedingsschema’s voor je baby en leer hoe je de behoeften van je kleintje kunt afstemmen op z’n groei en avonturen.

Waarom is het drinken van water voor baby’s belangrijk?

Als ouder wil je natuurlijk weten waarom water zo’n belangrijke rol speelt in het leven van je kleintje. Baby’s hebben speciale hydratatiebehoeftes, en begrijpen waarom ze minder water nodig hebben dan volwassenen kan helpen om ze gezond en blij te houden. Te veel of te weinig water kan risico’s met zich meebrengen in de babyfase.

Waarom baby’s minder water drinken dan volwassenen

In de eerste maanden leunen baby’s zwaar op melk, van borstvoeding of de fles, voor de juiste mix van voedingsstoffen. Tot zes maanden draait het allemaal om deze melk; daarna kun je beginnen met wat slokjes water. Maar let op: de hoofdbron van vocht blijft borstvoeding of flesvoeding tot een jaar. Het is een beetje als babyvocht 101: in het begin alleen melk, later langzaam water erbij.

Risico’s van teveel of te weinig water

Je wilt natuurlijk balans als het om vocht gaat. Is er niet genoeg, dan kan uitdroging snel toeslaan. Misschien denk je: “Hé, mijn baby is klein, hoeveel kan er nou misgaan?” Nou, best veel. Uitdroging loert als er vocht verloren gaat door zaken zoals zweten, overgeven, diarree of koorts. Maar schrik niet gelijk, een beetje kennis en je bent het de baas! Genoeg drinken is key om die uitdroging weg te houden. Let dus op wakkere, droge mondjes en natte luiers; dat zijn de seinen.

Je baby’s vochtinname in de gaten houden, met gezondere eetgewoontes en advies van een dokter, is als het spaarpotje van de gezondheid van je kleine. En als je ergens over twijfelt, ga altijd langs bij de dokter. Die heeft vast een stel goede tips voor je!

Hoeveel water is genoeg voor je kleintje?

Ik snap heel goed dat je als ouder denkt: “Moet mijn baby al water drinken? En zo ja, hoeveel dan?” Laten we even duidelijk zijn: hoeveel water je baby nodig heeft, hangt af van hun leeftijd. Goed opletten dus!

Water per leeftijdsgroep

Artsen zeggen dat baby’s voor hun zesde maand helemaal geen extra water hoeven. Hun dorstlesser? Borstvoeding of de fles. Zodra ze die magische zes maanden aantikken, mag je wel langzaam wat water introduceren. Denk aan 60 tot 90 ml per keer naast hun borstvoeding of fles. Tot die eerste verjaardag blijft dat melkflesje de echte dorstlesser.

Zes maanden: kennis maken met water

Komt die zes maanden-markering, dan mogen baby’s voorzichtig beginnen met wat water. Zodra ze beginnen met een hapje hier en een brokje daar, kunnen ze ook wat water proeven. Het helpt ze om aan de smaak te wennen en oefent ze alvast in het drinken uit een beker.

Acht maanden: beetje meer water en vast voedsel

Met acht maanden zijn ze klaar voor het echte werk. Dat betekent niet meteen liters water hoor, maar in combinatie met vast voedsel mogen ze iets meer. Nog steeds een beetje gedoseerd hoor, want melk blijft hun beste vriend.

Eén jaar: drink maar!

De grote één-jaar-jubileum betekent: tijd voor water als vast onderdeel van hun dagelijkse drankjes. Toch blijft het een extraatje naast borstvoeding of flessenmelk. Maar hé, iedereen moet ergens beginnen, toch?

Natuurlijk wil je doen wat het beste is voor je baby, kijk dus ook eens naar de aanbevelingen vanuit medische clubs. Zij weten precies hoe je water en voeding in balans houdt. En misschien heb je al gezien, maar onze voedingsschema voor baby’s gids heeft nog veel meer tips voor je!

Water en melkvoeding combineren

Als ouder is het best spannend om uit te vogelen hoe je je kleintje het beste kunt voeden. Laten we kijken naar hoe je water en melkvoeding kunt mixen en matchen zonder dat je hoofdpijn krijgt.

Hoe pas je het voedingsschema aan?

Babies hebben hun voorkeuren als het gaat om drinken! Tot ze zes maanden zijn, zijn ze dol op borstvoeding of flesvoeding en daar moeten we lekker mee doorgaan. Maar zodra ze de zes-maanden-mijlpaal behalen, is het tijd voor een splash in hun routine: 2-3 ounces water bij hun flesje. Borstvoeding en flesvoeding blijven in de hoofdrol tot hun eerste verjaardag.

De Nationale Gezondheidsinstituten hebben hun eigen wijsheid als het gaat om hoeveel vocht die kleintjes nodig hebben. Als jouw hummeltje minder dan 40 pond weegt, is 1,5 ounces water per pond gewicht de veilige haven. Heeft je kleintje iets meer babyvet? Dan hebben ze naast de standaard 50 ounces iedere dag, nog een beetje extra nodig: 0,25 ounces per pond boven de 40 pond.

Wanneer water vervangen door melk?

Vanaf zes maanden kun je je baby beetje bij beetje wat water geven (denk aan ongeveer 4-8 oz per dag) in een open beker of met een rietje. Noem het maar een drinkvaardigheden-les, terwijl ze ook al aan het vaste eten leren wennen.

Hoewel water prettig klonk voor de dorst, blijven borstvoeding of flesvoeding het belangrijkste als het op voeding aankomt voor die kleine avonturiers. Het mooie aan die zes maanden is dat ze hun eerste sip-sessie van water kunnen hebben, maar wees voorzichtig: geen overdaad alsjeblieft, om problemen met elektrolyten of voedingstekorten te vermijden.

Houd een oogje in het zeil met wat je baby precies nodig heeft als het om drinken gaat. Dit alles is voor die kleine energiebom om strakjes groot en sterk te worden. Meer tips en trucs vind je op onze voedingsschema baby-pagina.

Beste manieren om je baby water te laten drinken

Als je ouder bent, wil je absoluut dat je kleine spruit genoeg vocht binnenkrijgt. Maar, wat is nou de slimste manier om dit te doen? Laten we eens kijken naar hoe je het beste water kunt geven via een fles of beker, en hoe je je baby kunt leren om uit een beker te drinken.

Water in een fles vs. een beker

Water geven met een fles kan makkelijk lijken, maar het heeft zo z’n keerzijde. Je kleintje moet eigenlijk leren drinken uit een beker, omdat dit helpt bij het ontwikkelen van de juiste vaardigheden. Blijven ze te lang uit een fles drinken, kan dat zorgen voor teveel water, waardoor ze minder belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen. Het is dus slim om vanaf het begin met een open beker of rietjesbeker te oefenen.

Hoe leer je je baby uit een beker drinken?

Het is goed om je baby te helpen de juiste drinkvaardigheden te leren verkrijgen. Hier zijn wat stappen die je kunt volgen om je kleintje daarbij te helpen:

  1. Vroeg beginnen: Al rond 6 maanden kun je je baby aan een beker laten wennen. Dit helpt ze de smaak van water en het gebruik van een beker onder de knie te krijgen.

  2. Kies de juiste beker: Ga voor een open beker of een beker met een rietje die past bij de leeftijd van je kind. Zorg dat de beker makkelijk vast te pakken is en dat er niet teveel geknoeid wordt.

  3. Regelmatig oefenen: Moedig je baby aan om kleine slokjes uit de beker te nemen. Laat ze zelf ervaren hoe het is om de beker vast te houden en te kantelen tijdens het drinken.

  4. Maak het voor: Laat zien hoe jij uit een beker drinkt. Kleintjes leren vaak door na te doen, dus show hoe leuk en makkelijk het is om een beker te gebruiken.

Als je je kleintje de kans geeft om met een beker te oefenen, help je hen met het ontwikkelen van vaardigheden die ze hard nodig hebben tijdens hun verdere groei. Het is een stap naar meer zelfstandigheid en zorgt ervoor dat ze op een gezonde manier leren omgaan met drinken.

Veelgestelde vragen

Deze FAQ-sectie biedt simpele en nuttige tips over hoeveel water je baby mag drinken en hoe je dat het beste kunt aanpakken.

  • Mogen baby’s vruchtensap drinken?

  • Nope, voor kindjes onder de 1 is vruchtensap een no-go. Geef ze gewoon een lekker stukje fruit, da’s veel beter.

  • Hoe moeten baby’s water drinken?

  • Geef ze water in een open beker of met een rietje. Zo leren ze makkelijker drinken. Flessen geven kan ervoor zorgen dat ze te veel water binnenkrijgen, wat niet goed is. Het kan er ook voor zorgen dat hun mondmotoriek niet goed ontwikkelt.

  • Is plantaardige melk geschikt voor baby’s?

  • Plantaardige melk is niet echt een vervanging voor koemelk. Maar sojamelk kan wel, omdat het qua voeding op koemelk lijkt.

  • Wanneer mogen baby’s beginnen met water drinken?

  • Vanaf het moment dat ze wat vast voedsel eten, rond de 6 maanden, kun je ze een beetje water geven. Dit helpt ze wennen aan de smaak en leren drinken uit een beker. Geef ze voor die tijd liever geen water of andere vloeistoffen dan moedermelk of flesvoeding.

  • Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind genoeg water drinkt?

  • Alleen drinken als je dorst hebt is meestal niet genoeg voor actieve kids. Zeg maar eens tegen je kleintje dat ‘ie regelmatig een slok moet nemen.

Deze vragen en antwoorden helpen ouders om de waterinname van hun baby te begrijpen en geven handige inzichten zodat je je kleintje goed kunt laten drinken.

Scroll naar boven