baby draagt alleen in slaapzak

Een baby leert door ritme en regelmaat. Wanneer het eenmaal heeft aangeleerd om in de draagzak te slapen, zal het moeilijker worden om weer in bed te gaan slapen.

Om de baby toch te leren om in bed te slapen, kunt u de baby aan zijn eigen bedje en kamer laten wennen. Zorg er voor dat er bekende spullen in het bedje liggen zoals een speent of een knuffeltje. Zodra de baby de kamer heeft leren kennen kunt u gaan afbouwen met het slapen in de draagdoek.

Probeer voordat de baby naar bed gaat, een soort ritueel aan te houden. Geef de baby een slaapzak aan, zo herkent de baby op een gegeven moment dat het bedtijd is.

Meer tips voor het slapen gaan vindt u in de blog: “Wanneer baby op zijn eigen laten slapen“.

De voordelen van een draagzak

Een draagzak heeft vele voordelen. De baby heeft 9 maanden al dragend in de buik van de moeder gezeten. Het hoorde het hart van de moeder en de bewegingen die zij maakte. Ook de stem was hoorbaar voor het kind.

Door een baby te dragen in een draagzak, krijgt het zo een beetje hetzelfde veilige gevoel. Contact met de huid is zelfs goed voor de hechting van de baby. Maar wanneer de baby word gedragen en het veel in contact komt met andere mensen, is dat goed voor de sociale ontwikkeling.

Daarnaast heeft het dragen van een draagzak het voordeel dat u de handen vrij heeft. Terwijl u de baby toch bij u heeft.

De houding van een draagzak

De houding in een draagzak, ook wel kikkerhouding genoemd, zorgt voor een goede ontwikkeling van de rug- en nekspieren. Door de baby rechtop te dragen is de kans kleiner op het teruggeven van de voeding.

U kunt de baby vanaf de geboorte al dragen in een draagdoek of draagzak. Kijk wel goed bij het uitzoeken van een draagzak vanaf welke leeftijd deze geschikt is. Totdat de nek van de baby sterk genoeg is, moet u met de stof het hoofdje ondersteunen.

Wanneer u nog te verzwakt bent van de bevalling (of na keizersnede / bekkeninstabiliteit), kunt u het beste even wachten met het dragen van de baby. Bij de leeftijd van 8 maanden zal de baby te zwaar worden om nog te kunnen dragen.

Er zijn verschillende soorten en maten draagdoeken, elk is anders in gebruik en de een is praktischer dan de andere. Het comfort van de verschillende draagdoeken kan ook verschillen.

Draagzakken

Dit is een drager die voorgevormd is en heeft vaak gewatteerde rugpand en schouderbanden. Wanneer de baby pasgeboren is wordt er vaak gekozen voor een draagdoek i.p.v. draagzak. Bij de draagzak wordt de baby gedwongen in een bepaalde houding te zitten. Daarom is de draagzak aan te raden vanaf een leeftijd van 3 maanden. De baby kan dan goed zelf de beentjes spreiden en mag dan rechtop zitten.

Geweven draagdoek

Dit is een lang stuk geweven stof en deze kunt u op verschillende manier om u en de baby heen knopen. De baby kan hierbij op uw buik, rug of zij gedragen worden. Deze stof draagt het kind, als het zwaarder wordt, beter dan de rekbare draagdoek. Deze draagdoek is dus ook voor langere tijd te gebruiken

Rekbare draagdoek

Dit is een lang stuk stof gemaakt van tricot. U kunt hiermee de baby op de buik dragen. Wanneer de baby rond de 6 – 8 maanden oud is, is deze draagdoek niet stevig genoeg meer. In de zomer kan deze draagdoek te warm zijn voor de baby. Het heeft namelijk meerdere lagen stof over uw kind heen. Wanneer u in de zomer zo’n draagdoek wilt gebruiken, kunt u het beste kijken naar speciale en luchtige stoffen draagdoek.

Mei tai

Dit is een tussenvorm van de draagdoek en draagzak. Deze heeft het meeste weg van een geweven draagdoek qua comfort en uiterlijk. De mei tai heeft een rugpand met een klikbare of knoop heupband en schouderbanden die op te knopen zijn. Echter verschilt ieder merk en zo ook iedere mei tai. Het kan dus zijn dat sommige mei tai afwijken van de kenmerken hierboven.

Ringslang

Dit is een kort stuk geweven stof die u door 2 ringen haalt om een zitje voor de baby te maken. Door de twee ringen hoeft u geen lastige knopen te maken. Heeft u rugklachten? Dan wordt deze draagdoek afgeraden. Het gewicht van de baby wordt hierin niet goed verdeeld.

Welke draagdoek of draagzak u gaat aanschaffen hangt af van een aantal factoren:

  • Gaat u alleen de draagzak gebruiken of maakt ook uw partner er gebruik van? Wanneer u samen de draagzak gaat gebruiken, is het fijn als de draagzak makkelijk en snel te verstellen is. Wanneer u een draagdoek gaat aanschaffen, heeft u hier geen last van. Het draagdoek dient altijd opnieuw opgeknoopt te worden.
  • Vanaf welke leeftijd wil u de baby gaan dragen? Er is een verschil tussen draagzakken / doeken. Sommige zijn pas vanaf latere leeftijden geschikt. Wilt u vanaf de geboorte gaan dragen? Dan dient u goed te kijken naar welke draagzakken/ doeken hier geschikt voor zijn. Als u uw kind langer wilt gaan dragen, moet u ook goed kijken tot welke leeftijd de draagzak/ doek geschikt is.
  • Vraag u zelf af waar en wanneer u de draagdoek wil gaan gebruiken. Is de draagzak/ doek alleen voor uitstapjes of wilt u thuis ook dragen.

Een draagzak neemt vele voordelen met zich mee. De draagzak is makkelijker te verstellen en u zit niet met moeilijke knopen. Sommige modellen zijn met klittenband en zijn eenvoudig aan uw lichaam aan te passen.

Er zijn ook draagzakken om de baby op de rug te dragen. Deze draagzakken zijn pas geschikt vanaf het moment dat de baby zelfstandig en stevig kan zitten. Dit is meestal als de baby ongeveer 6 maanden oud is.

Top 3 draagzakken voor u en uw kind

Deze draagzakken zijn het beste beoordeeld door gebruikers, u hoeft dus niet langer verder te zoeken:

1. Tula Free to Grow

tula free to grow draagzak

Deze draagzak is meteen te gebruiken vanaf de geboorte zonder een verkleinkussen. De breedte van het rugpand is te verstellen met drukknopensysteem. De lengte van de rugpand is ook aan te passen door 2 hanige gespen. Op deze manier past de draagzak zich perfect aan op het lichaam van de baby. Deze draagzak is zowel op de buik als op de rug te gebruiken en kan tot een maximaal gewicht van 22 kilo.

2. Minimonkey mini sling

minimonkey mini sling draagzak

Dit is de kleinste en lichtste ergonomische baby drager. Hij is makkelijk op te bergen omdat die goed op te vouwen is. Het is ook makkelijk in een zakje te doen, omdat dit zakje niet groter is dan een blikje fris. Het is dus makkelijk mee te nemen in een luier-tas o.i.d. De baby kan vanaf de geboorte in deze draagzak en kan tot en met de leeftijd van 2 jaar.

3. Baby draagzak 4 in 1

baby draagzak 4 in 1

Deze draagzak groeit met het kind mee vanaf de geboorte. De draagzak is makkelijk in maat te verstellen, daardoor zal de baby stevig en goed vast zitten. Ook bevat deze draagdoek een veiligheidsriem, voor extra veiligheid. De draagzak is gemakkelijk om en af te doen.

Voedingsschema Baby

Wat is het beste voedingsschema voor uw baby? We weten dat de voeding erg belangrijk is voor de groei en de ontwikkeling. Een baby krijgt de voeding via de borst of met de fles. Elk kind is anders en zo heeft ook elk kind een andere behoefte aan voeding. In het begin zal de baby…

Lees verder Voedingsschema Baby

Wiegendood (SIDS)

Wiegendood. Elke ouder heeft er wel van gehoord, het is bij veel ouders een van de grootste angsten. Wiegendood wordt ook wel Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) genoemd. Bij SIDS sterft het kind plotseling zonder dat daar enige verklaring voor lijkt te zijn. Wat is wiegendood? Er wordt over Wiegendood (SIDS) gesproken wanneer een gezonde…

Lees verder Wiegendood (SIDS)

Baby Slaapt alleen in Draagzak, wat moet ik doen?
Getagd op: