baby slaapt met speen in de mond

Baby’s hebben een flinke zuigbehoefte, daarom vinden ze het vaak fijn om te zuigen op een speen of op hun duim. Door het zuigen, gaat de hartslag en bloeddruk omlaag. Het zuigen geeft de baby een rustgevend en veilig gevoel. Vaak hebben de baby’s, wanneer ze moe worden en gaan slapen, een grote zuigbehoefte. Duimen of een fopspeen kan hierbij goed helpen.

De fopspeen is een goed alternatief voor het duimen. Dit heeft namelijk minder gevolgen op het gebit, ademhaling en spraak. Met een speen kunt u dus een positieve invloed hebben op deze gebieden.

Baby met speen laten slapen

Als u de baby met het slapen gaan een speentje geeft, kan het wakker worden omdat hij zijn speen heeft verloren. U kunt dan de speen terug in de mond van de baby stoppen. Echter kan dit ook ’s nachts gebeuren en kan het zijn dat u uit bed moet.

Om dit te voorkomen kunt u proberen, vlak voor dat de babyin slaap valt, de speen uit de mond te halen. Zo leert u de baby dat het ook kan slapen zonder speen.

Verschillende soorten (fop)spenen

Er zijn verschillende soorten en maten spenen. De Dekkers met ronde top en Dentalspeen met schuin aflopende dop zijn het bekendst. De Dentalspeen kan een baby makkelijker in zijn mondje houden. Zo valt de speen minder vaak op de grond en is dit hygiënischer voor het kind.

Fopspenen zijn gemaakt van siliconen of rubber. Over het algemeen is een speen van siliconen sterker dan een speentje van rubber. Siliconen spenen zijn ook fijn als de baby overgevoelig is voor latex (rubber). Een rubberen speen is wel soepeler en dat kan weer een gunstiger effect hebben op het gebit.

Voordelen van een fopspeen:

  • Van het zuigen op de fopspeen wordt de baby rustig.
  • Door de fopspeen zal de baby minder snel beginnen met duimen (duimen is nog slechter voor het gebitdan een speen).
  • De mondspieren worden getraind door het gebruik van een speen. Het dwingt zichzelf alle spieren rond de mond te gebruiken. Doordat deze spieren worden getraind, krijgt het sterkere mondspieren. En die zorgen weer voor een goede spraakontwikkeling.
  • Baby’s die zuigen op een fopspeen, draaien over het algemeen minder snel om.

Tijdens het gebruik van een fopspeen is het verstandig om de speen regelmatig uit te koken. Bacteriën op de speen worden dan gedood en dat maakt het een stuk hygiënischer. Stop de speen daarom ook nooit in uw eigen mond om hem even schoon te maken of op te warmen. In uw mond zitten ook bacteriën die de baby (erg) ziek kunnen maken.

Naarmate de baby ouder wordt, krijgt het een steeds grotere zuigkracht. Daarnaast krijgt het tandjes en daar heeft de speen veel onder te lijden. Controleer de speen regelmatig op elasticiteit en scheuren. Het regelmatig vervangen van de speen is altijd een goed idee. 

Het kiezen van de juiste speen

Wanneer u een fopspeen gaat aanschaffen is het goed om te kijken naar de maat. Als de fopspeen te lang is kan dit de huig van de baby raken. Hierdoor kan een baby gaan overgeven.

Als u de fopspeen alleen wilt gebruiken voor het slapen, is een speen zonder ring het fijnste. Deze ring is namelijk bedoeld om de speen ergens aan vast te kunnen maken.

Let op met touwtjes of speenkoorden, deze mogen niet te lang zijn. Losse onderdelen aan een speenkoord kunnen ook gevaarlijk zijn. De baby kan in bed verstrikt raken met het speenkoord. In bed is een speen met eventueel een los knuffeltje of doekje voldoende.

Waar nog meer op letten…

U kunt tijdens het uitzoeken van een fopspeen, ook kijken of de speen BPA (Bisphenol 0%) vrij is. BPA is een synthetische stof die het zelfde werkt als het oestrogeenhormoon, dit is schadelijk en verstoord de hormoonbalans van de baby. Wanneer de spenen van natuurrubber zijngemaakt, zijn deze altijd BPA vrij.

Wanneer u de baby een speen geeft, of laat duimen moet u wel goed op de volgende punten letten:

  • Borstvoeding: wanneer u borstvoeding geeft, wordt het afgeraden om de baby de eerste maand een speen te geven. De borstvoeding moet nog op gang komen en de baby moet leren hoe hij op de juiste manier aan de borst zuigt. Daarnaast kan de baby moe worden van het zuigen op de speen en niet voldoende voeding binnen krijgen.
  • Gebit: een speen en duim beïnvloed de stand van het gebit. Het kan zijn dat het kind scheve tanden krijgt door het gebruik van een speen. Een duim heeft echter meer invloed dan een speen.
  • Spraakproblemen: uit onderzoek blijkt dat kinderen met een speen een grotere kans hebben op spraakproblemen. Dit hangt waarschijnlijk af van een afwijkende kaakstand. Wanneer de baby op een speen zuigt, ligt zijn tong onder in de mond en ver naar voren. Dit kan o.a. slissen veroorzaken. Wanneer u te lang doorgaat met de speen en uw kind is een peuter geworden, dan zou de motoriek van de mond kunnen verslappen. Zorg er dus voor dat u op tijd afbouwt met de speen of duimen.
  • Oorproblemen en verkoudheidsklachten: de baby gaat meer door zijn mond ademen, dit zorgt sneller voor verkoudheidsklachten en oorproblemen. U kunt dit voorkomen door de speen uit de mond van de baby te halen als het ligt te slapen en voorzichtig zijn mond dichtte doen.

Het is verstandig om op tijd te beginnen met het afbouwen van een speen. Meestal hebben de baby’s rond de 3e of 4emaand al minder zuigbehoefte. U kunt er dan voor kiezen om de baby alleen de speen nog te geven wanneer het echt nodig is.

Wanneer bijvoorbeeld de baby niet meer met iets anders te troosten is. Het is aan te raden om de speen, voor dat de baby 1 wordt, af te leren. Echter blijkt dit in de praktijk toch wat moeilijker te gaan.

Als uw kind ouder is kunt u een afspraak met hem maken, in de decembermaand kan hij de speen bijvoorbeeld aan sinterklaas mee geven. Of wanneer een broertje of zusje aankomt, de speen aan de nieuwe baby te geven.

Top 5 Spenen voor uw Baby:

Er zijn veel ontwerpen van fopspenen. Om de zoektocht voor u wat makkelijker te maken, is er een Top 5 van spenen samengesteld:

1. Philips Avent fopspeen

philips avent kalmerende fopstpeen

Deze speen is gemaakt van siliconen en heeft een schattig beer ontwerp. Deze speen is flexibel en heeft een sterk schildje wat comfortabel is voor het gezicht van de baby. In deze verpakking zitten 2 spenen. De spenen zijn BPA vrij, en kunnen gesteriliseerd worden in een Philips Avent sterelisator. Daarnaast is deze speen vaatwasser bestendig.

2. BIBS speen

BIBS fopspeen

Deze spenen zijn gemaakt van 100% rubber en zijn BPA vrij. Het schildje van speen heeft een ronde vorm. De huid van de baby raakt daardoor niet geïrriteerd.

3. Philips Avent orthodontische speen

philips orthodontische speen

De platte druppelvormige symmetrische spenen hinderen de natuurlijke ontwikkeling niet. De fopspeen is smaak en geurloos en is gemaakt van 10 siliconen. Het materiaal is glad, transparant en gemakkelijk schoon te maken. Deze speen is sterk en gaat dus lang mee.

4. Natursutten fopspeen rond

natursutten fopspeen

Dit is een zachte speen met ronde kersvorm en gemaakt van 100% natuurlijk rubber. Dit speentje bootst het zuigen aan de tepel na. Deze spenen worden met de hand gemaakt in Italië en zijn ontzettend zacht. Deze spenen zijn geel van kleur en worden uit één geheel gemaakt. Dit maakt ze een stuk hygiënischer dan andere spenen.

5. Philips Avent mini fopspeen:

philips avent mini fopspeen

Deze speen is gemaakt voor de allerkleinste baby’s, hij is dus ook geschikt voor baby’s met de leeftijd tot 4 maanden. Het schildje van deze speen is klein en raakt daardoor de neus niet. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende designs.

Wiegendood (SIDS)

Wiegendood. Elke ouder heeft er wel van gehoord, het is bij veel ouders een van de grootste angsten. Wiegendood wordt ook wel Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) genoemd. Bij SIDS sterft het kind plotseling zonder dat daar enige verklaring voor lijkt te zijn. Wat is wiegendood? Er wordt over Wiegendood (SIDS) gesproken wanneer een gezonde…

Lees verder Wiegendood (SIDS)

Baby Slaapt met Speen in de Mond, is dat Veilig?
Getagd op: